Styrmand Karlsens flammer

 

Der skete, da Holmegaard amatør teater HAT Fredag 1 apr. 2011 havde repremiere på ”Styrmand Karlsens flammer.”
Stykket blev første gang spillet i HAT regi – for 16 år siden – i 1994 – Med Bente Hedegård i sit livs rolle som Dronning Frederikke

Artilkel i Sjællandske den 2. april 2011, læs den her
Læserbrev i Sjællandske den 15. april 2011, læs det her

Program, se det her.

Plakaten, se den her.

 

Se billeder fra årets forestilling længere nede.

Forestillingen bygger på filmen af samme navn, som mange nok vil nikke genkendende til med navne som Dirch Passer og Frits Helmuth i nogle af de bærende roller. Især vil musikken, skrevet af bl.a. Sven Gyldmark og Arvid Müller, sikkert vække genkendelsens glæde hos en del. Sangen. Jeg vil leve, jeg vil dø, på min lysegrønne ø –  er f.eks. fra denne forestilling.

 

I teaterversionen, som kan opleves i Folkemusikhuset, Fensmark, er tilføjet en række kendte sømandssange, som efterhånden har status af evergreens. Publikum får mulighed for nynne eller synge med på :Skibet skal sejle i nat og Alle sømænd er glade for piger.

 

Styrmand Karlsens flammer –  er fortællingen om den unge styrmand Karlsen, der efter en længere langfart vender hjem til sin elskede Gerda for blot at finde ud af, at hun har været ham utro.

 

I ren skuffelse lader han sig med det samme, sammen med den erfarne kaptajn Hammer, hyre af den lumske skibsreder Lemborg til en rejse mod et ukendt mål. Lemborg åbner først for sine planer midtvejs på sejladsen: De skal til en sydhavsø, beboet af kannibaler, hvor målet er at redde en  dansk smørebrøds jomfu og en sømand, der er strandet på øen for få år siden. Rygterne går, at denne pige er blevet dronning på øen og derfor er stenrig. Og mon ikke det er udsigten til rigdommene, der gør den ellers så selvoptagede Lemborg interesseret i pigen?

 

Turen til øen Bulla-Boa er fuld af oplevelser og dramatik. Den byder således både på Østens mystik og ægte sømandsslagsmål. Undervejs finder Karlsen også ud af, at han og Lemborg har mere til fælles, end at de blot er på det samme skib, hvilket ikke gør stemningen om bord bedre. Men den største overraskelse venter på Bulla-Boa?

 

Bente Hedegaard i sin glansrolle her sammen med Richard Saaby 1994

Sømandsstemningen har allerede længe hersket blandt folkene bag forestillingen, både aktører, kulisse- og kostumefolk. Der er ca. 30 medvirkende på scenen, såvel kendte og garvede, som helt nye kræfter. Det er atter Janni Andersen, der står for instruktionen. Hun har instrueret de seneste tre års teater som bl.a. : ”Det bare mænd” og ”Annie get your gun”.  Janni får, igen i år, uvurderlig hjælp af Tine Storm Andersen.

 

På scenen i Fensmark er det gode skib ”Albatros” en del af kulissen. I spidsen for det dygtige hold af kulissefolk, der skal skabe rammerne for såvel havneknejpen  som Øen ”Bulla-Boa”, står bl.a.  Richard Saaby,  Morten Sørensen, Jørgen Jørgensen og Britta Kristensen.

 

Også kostumeholdet står over for en stor udfordring: Ud over sømandstøj i alskens afskygninger skal der bl.a. også fremtrylles en fyrstelig kåbe til Maharajaen af Raipur samt den rette dragt til medicinkvinden på Bulla-Boa.

 

På musiksiden har kapelmester Allan Høgsbro Andersen, atter samlet et hold af dygtige musikere.

 

Men forestillingen kommer ikke kun til at byde på sang. Hos maharajaen bydes der også på mavedans, og  koreograf af disse fantastiske danse  – er Trine Villumsen.

Janni Andersen.